Maapähklid

Maapähklite koostis sisaldab mitmeid komponente, mida peetakse allergeenideks:

Igaüks neist võib olla allergiliste reaktsioonide provokaator, kuid peamised allergeenid, mis kõige sagedamini põhjustavad sümptomeid, on Arah1 ja Arah2. Lisaks ei saa välistada tundlikkust toodete suhtes, mida kasutatakse koos maapähklitega - näiteks šokolaadi, puuvilja, seesami seemnete puhul.

Kuumtöötlus suurendab maapähkliubade allergiat.

Maapähkli allergeenide oluline omadus on termiline stabiilsus - antigeensete omaduste säilitamine kõrge temperatuuri mõjul. Kuumtöötlemisel (näiteks praadimise ajal) ei täheldata allergeeni hävitamist, vaid vastupidist efekti - selle ohu suurenemist tundlikule organismile.

Peaksite ka teadma, et maapähklite allergia ilmneb isegi siis, kui tarbitakse väga vähe oad. Haigusseisundi tõsidus ei sõltu üldse allergeeni kogusest - anafülaktiline šokk võib tekkida vastusena maapähklivõi võileibu sissevõtmisele ja sügelev lööve pärast tükeldatud oad täis täidetud kooki söömist.


Küpsiseid kasutatakse parema kasutajakogemuse loomiseks. Meie veebilehte kasutades nõustute küpsiste Takeout OÜ kasutamise põhimõtete kohaselt. Lisa info leiate siit.