Maapähklite koostis sisaldab mitmeid komponente, mida peetakse allergeenideks:
Igaüks neist võib olla allergiliste reaktsioonide provokaator, kuid peamised allergeenid, mis kõige sagedamini põhjustavad sümptomeid, on Arah1 ja Arah2. Lisaks ei saa välistada tundlikkust toodete suhtes, mida kasutatakse koos maapähklitega - näiteks šokolaadi, puuvilja, seesami seemnete puhul.
Kuumtöötlus suurendab maapähkliubade allergiat.
Maapähkli allergeenide oluline omadus on termiline stabiilsus - antigeensete omaduste säilitamine kõrge temperatuuri mõjul. Kuumtöötlemisel (näiteks praadimise ajal) ei täheldata allergeeni hävitamist, vaid vastupidist efekti - selle ohu suurenemist tundlikule organismile.
Peaksite ka teadma, et maapähklite allergia ilmneb isegi siis, kui tarbitakse väga vähe oad. Haigusseisundi tõsidus ei sõltu üldse allergeeni kogusest - anafülaktiline šokk võib tekkida vastusena maapähklivõi võileibu sissevõtmisele ja sügelev lööve pärast tükeldatud oad täis täidetud kooki söömist.